HUNDTUGGS-GUIDE

Det finns flera fördelar med att ge sin hund tuggben, hundtugg, hundben, tuggben – kärt barn har många namn! Även om det skiljer sig för varje individ är några vanligt nämnda fördelar med hundtugg som följer:

  • Munhälsa och hygien: tuggben främjar hundens munhälsa eftersom tuggandet rensar bort plack och masserar tandköttet. Borstar man inte tänderna på sin hund är det extra bra att låta sin hund tugga för att motverka uppbyggnad av tandsten och dålig andedräkt.
  • Mental stimulans: När hunden får tugga på ett tuggben, förutsatt att det har tillräckligt tuggmotstånd, stimuleras hjärnan och det kan hjälpa mot stress. Detta dels eftersom tuggandet är ett djupt rotat naturligt beteende, dels då det håller hundens tankar på uppgiften att försöka tugga i sig benet (det kräver ju faktiskt problemlösning och en hel del jobb).
  • Det finns flera viktiga näringsämnen i tuggben, beroende på typ, som kan komplettera kosten väl.

Sammanfattat finns flera fördelar med tuggben och även om det är en extra utgift kan ofta fördelarna väga upp för kostnaden. Till exempel är räkningen för att ta bort tandsten hos veterinären ganska stor, upptuggad inredning är tråkigt, med mera… Det är dock viktigt att poängtera att fördelarna av tuggandet varierar beroende på individ och vilket tugg man väljer att ge sin hund. Det är ingen mirakelkur, men har helt klart sina fördelar!

När det kommer till tugg på marknaden kan det ibland vara svårt att hitta rätt bland alternativen av råhud, torkade djurdelar, vegetariskt och plast. Generellt är vårt tips att i första hand kolla på tuggets ursprung, ingredienser och veterinärutlåtanden om möjligt. Därefter rekommenderar vi att man testar sig fram och väljer tugg efter vad hundens gillar och tycks reagera bäst på.

Vad gäller utfodring anser vi att ”less is more” och att kvalitet alltid går före kvantitet, vilket genomsyrar hela Njord Pets sortiment. Hur länge man ska låta sin hund tugga varje dag, eller vecka, eller månad, är helt och hållet upp till varje ägares bedömning av sin hunds förutsättningar och behov. Ger man sin hund möjligheten att tugga dagligen, vilket ofta fungerar bra, rekommenderar vi att man tidsbestämmer tuggsessionerna. Hunden behöver inte äta upp hela tugget på en samma gång, ofta räcker 15 – 30 minuter dagligt tuggande för att uppnå fördelarna. Vi tycker såklart att tuggsessionerna ska tidsbestämmas även om man ger sin hund tuggben mer sällan än dagligen.

Kom ihåg att alltid hålla din hund under uppsikt och med tillgång till färskt vatten när den tuggar!

Vänliga hälsningar,
Eric & Pontus

HUNDTUGGS-GUIDE
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar